BROKKOLIS RAKOTT BURGONYA
Hozzávalók:
80 dkg burgonya
3-3 dkg vaj, liszt, 4 dl tej, 1 tojás, 1 dl tejszín,
40 dkg brokkoli
15 dkg bacon vagy sonka, 1 nagy hagyma,
1 gerezd fokhagyma, 10 dkg félkemény sajt, só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A burgonyár héjában megfőzzük, ha kihült, megpucolva karikára vágjuk
Besamelt készítünk: A vajat megolvasztjuk, átfuttatjuk rajta a lisztet, majd fokozatosan felöntjük tejjel. Forralva besűrítjük állandóan kevergetve, sóval borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Ha kihült, elkeverjük benne a tojást,tejszínt.
A brokkolit rózsáira szedve félig megfőzzük.
A felkockázott hagymán megsütjük a szintén kockára vágott sonkát, ha bacont használunk, azt külön ropogósra sütjük.
Tűzálló tálra szedünk a besamellből, rárétegezzük a burgonyát,brokkolit, megszórjuk a sonkával, rátesszük a maradék besamellt, befedjük a reszelt sajttal.
200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt pirosra sütjük.
Megjegyzés:
Az alapreceptet a Meglepetésből vettem, de egy kicsit átvariáltam. Bejelöltem, amit már én tettem hozzá.
Az alapreceptben az egész besamelt az aljára kell tenni, szerintem az én változatom nekünk jobb volt.