A szűzérmét hosszában bevágjuk - annyira, hogy az aszalt szilva beleférjen. ( Késsel megvágjuk középen, és egy fakanállal felszúrjuk, utána késsel tágíthatjuk a nyílást).
A húst besózzuk. A fokhagymákat megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk, majd a kis darabokat beletöltjük az aszaltszilvába, amit előzőleg akár vörösborba beáztattuk. A szilvát ezután beletöltjük a húsba, majd színes borskeverékkel betakarjuk.
Kivajazott üvegedénybe tesszük, kevés zsiradékot és vizet alátéve, betakarva 200 fokon sütőben megsütjük. Kb 30 perc.
Levesszük a tetejét, kevés tejszinnel meglocsoljuk, és 5-10 perc alatt ropogósra sütjük.
Zöldséges rizzsel, vagy tepsis krumlival tálaljuk.
Megjegyzés:
Sokan nem találkoztak még ezzel a hússal, csak legfeljebb, ha csontos karajt vettek!
Érdemes elkérni a hentestől, mert bár drágább, mint a karaj, viszont a legfínomabb része a disznónak, és kiadós színhús!
Rengeteg elkészítási módja van, és egyik finomabb, mint a másik!
pl. előkészítjük a húst, de szilva helyett egy szál kolbászt fűzünk bele, így sütjük meg.
Nem is olyan régen disznóöléskor fátyolhájat kiterítettünk, kolbásztölteléket tettünk rá, mint egy egybefasírt, középre tettük a szűzpecsenyét, rá kolbászhús. Szépen begölgyöltük a fátyolhájba, és kisütöttük.
Nem egy fogyókúrás ennivaló, de nagyon-nagyon finom volt!