LAZAC SAJTSZÓSSZAL
A 90 éves Édesanyám lazacot szeretett volna karácsonyra.
Ezt a receptet néztem ki!
Hozzávalók:
1 kg lazac, 1 citrom leve és lereszelt héja, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg vaj, só, bors, majoranna.
Szósz:
2 dl tej, 5 dl habtejszin, 25 dkg trapista sajt, 1 ek étkezési keményítő, só, bors, szerecsendió, petrezselyem zöld.
Elkészítés:
A lazacot 5 cm széles szeletekre vágjuk, besózzuk. A citromot megmossuk, lereszeljük a héját, kinyomjuk a levét, összekeverjük az összezúzott fokhagymával, ezzel dörzsöljük be a halat, majd jól megszorjuk majorannával.
Egy mély tepsit kibélelünk sütőpapírral, bekenjük a fele vajjal, ráfektetjük a halszeleteket, erre tesszük a vaj másik felét.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, 25 percig ezen a hőfokon sütjük, majd felvesszük 250 fokra, 10 percig igy sütjük.
Amíg a hús sül elkészítjük a szószt.
A hozzávalókat közepes tűzön melegítjük, kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük, fűszerezzük.
Főt rizzsel tálaljuk.