Bakonyi sertésszelet
A hússzeleteket előtte való nap sózom, borsozom, az összeaprított fokhagymával, kevés olajat rálocsolva bepácolom.
Másnap a hússzeleteket lisztbe forgatom. A szalonnát és a hagymát felkockázom, a paprikát karikázom, a paradicsomot kockára vágom, a gombát méretétől függően szeletelem vagy darabolom.
Egy mélyebb teflon serpenyőben felhevítem a zsírt, majd hirtelen átsütöm benne a lisztes karajszeleteket, amikor szint kap, kiszedem egy tányérra.
A zsiradékban kiolvasztom a felkockázott szalonnát, amikor már pirul, mehet bele a hagyma, gyengén sózom, és lassú tűzön aranybarnára párolom.
Hozzáadom a paprikát és a paradicsomot, sózom, borsozom ízlés szerint teszek bele a csípős piros aranyból is, összefőzöm.
Beleteszem a karajszeleteket, meghintem pirospaprikával, beleadom a paradicsompürét és felöntöm a borral, ha szükséges, adok hozzá húslevet is (ez lehet leves kockából készítve is).
A húst majdnem teljesen puhára párolom, ekkor hozzáadom az összevágott gombát, addig főzöm takaréklángon, míg minden megpuhul. Közben csomómentesre összedolgozom a tejfölt, a tejszínt némi liszttel, ezzel sűrítem a szaftot.
Frissen főzött vajas galuskával tálalom, kevés vágott petrezselyemzölddel díszítem, tejfölt is kínálok mellé.