ERDÉLYI RAKOTT KARFIOL!
Hozzávalók:
1 fej karfiol, 15 dkg darált füstölthús, 15 dkg juhtúró, 5 dkg reszelt sajt, 3 dl tejföl, 4 dkg vaj, 1 dkg liszt, só, kapor.
Elkészítés:
A karfiolt sós vízben egészben félig megfőzzük, majd keresztben, mint a zsemlét kétszer elvágjuk. ( Nem baj, ha szétesik).
Az alsó részét vajjal kikent tűzálló tálba fektetjük, rákenjük a darált húst, amit 1 dl tejföllel, ha kell sóval-borssal fűszereztünk.
Rátesszük a második réteget, erre tesszük a juhtúrót, amit 1 dl tejföllel-sóval-vágott kaporral ízesítettünk.
Rátesszük a harmadik rész karfiolt, így az visszanyeri eredeti alakját.
A vajból a liszttel világos rántást készítünk, fölengedjük 2 dl főzővízzel, beletesszük a harmadik dl tejfölt + sajtot, sózzuk-borsozzuk, és ráöntjük a karfiolra.
A sütőben szép pirosra sütjük.
Tipp:
Töltött paprikát csináltam, és sok lett a töltelék.
Volt otthon egy kb 1,2 kg karfiol, egészben megfőztem félig.
Három felé vágtam, kizsírozott Jénaiba tettem az alsó részt, rákentem a rizses tölteléket, (amit apróra vágott paprikával, és gombával dúsítottam) jött a következő rész karfiol.
Ezt a juhtúrós töltelékkel kentem meg, amibe tejföl helyett Mascarponét tettem, apróra vágott snidlingel, kaporral, petrezselyemmel.
Rátettem a tetejét, amit reszelt sajttal, és tejszinnel fedtem be.
Sütőben addig sütöttem, amíg szép piros nem lett a teteje.
Ez kicsit már Magdikás lett, de nagyon finom volt!!
Mindenkit arra bíztatok, hogy merjen újítani. Egy recept csak egy alap, amihez ha hozzáadjuk a kreativitásunkat, az már egy másik csoda lesz.
Ezzel nem sértjük meg az alapreceptet, hiszen egyszer azt is jókedvében találta ki valaki!